0224 224 85 85 info@mukaddesozcan.com Pzt - Cmt: 9.00 - 19.00
Dental Care

Tırnak Hastalıkları

Tırnaklara kimi zaman yeterince önem verilmese de, hastalıkları oldukça sıktır. Bazı cilt hastalıkları tırnakları da etkileyebilir. Mantarlar, tırnak hastalıklarının en sık görülen etkenidir. Sedef hastalığı ve egzema gibi hastalıklar da tırnakları etkileyebilir. Tırnakların görünümü, iç organ hastalıkları hakkında fikir verebilir.

Tırnak mantarı, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda gelişir. Bazen tırnağa gelen bir darbe mantarların yerleşmesini kolaylaştırır. Şeker hastalığı olanlarda tırnak mantarı sıktır. Mantarda tırnağın şekli bozulmuş ve kalınlaşmıştır. Beyaz, sarı, kahverengi veya siyah bir renk alabilir. Tırnak mantarı düşünüldüğünde örnek alınarak mikroskopta incelenmesi çok önemlidir. Tedavide mantar ilaçları kullanılır.

Sedef hastalığında tırnak yüzeyinde noktasal çukurluklar görülebilir. Tırnaklarda sarı, yağlı görünüm de sedef hastalığına özgü belirtilerdir.

Liken, egzema gibi deri hastalıklarında görülen kendine özgü tırnak belirtileri hastalığın tanısına yardımcı olabilir. Dolama ise bir diğer mikrop grubu olan bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Tırnak kıvrımında ağrı, şişlik ve kızarıklık görülür. İleri aşamada burada cerahat oluşur, bu durum çok ağrılıdır. Elde başparmak ve işaret parmağı en çok etkilenen bölgelerdir. Ayak başparmağı tırnak batması sonucu iltihaplanabilir. Darbeler veya tırnak keserken çevre dokuları zedeleme bu mikropların yerleşmesini kolaylaştırır. Erken dönemde antibiyotiklerle tedavi edilir, apse gelişmişse uygun şekilde boşaltılır. Tırnak batmasında buraya bant veya tel takılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.

Tırnakta kırılma, beyaz lekeler, incelme ve şekil değişiklikleri biotin vitaminin ya da demir, çinko, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin eksikliğine bağlı olabilir. Vücudun genel durumunu etkileyen bazı rahatsızlıklarda ya da deri hastalıklarında da görülebilir. Bu durumda temel bozukluğun giderilmesi önemlidir.

Tırnak kenarlarında görülen siğiller özel bir virüs enfeksiyonudur. Bunların tedavileri zordur, genellikle tırnak altına doğru yayılırlar. Bu kişilerde genellikle tırnak yeme alışkanlığı vardır.

Birçok ilaç tırnak bozukluğuna neden olabilir. Renk değişikliği, kanama, çizgilenme, kalınlaşma gibi değişimler olabilir. Genetik hastalıkta da tırnaklarda çeşitli bozukluklar görülebilir.

Kliniğimizde tırnak mantarlarının ayrıntılı teşhisi amacıyla hastalıklı tırnaktan alınan örnek incelenir; mantar varsa cinsi saptanarak tedavisi düzenlenir. İlaçla çok uzun süren tırnak mantarı tedavisine alternatif olarak yaptığımız lazer tedavisi ile kısa sürede sonuç alınabilmektedir.

Sık rastlanan tırnak batmalarının tedavisinde uyguladığımız bant ve tel metodu ise, hastaları kısa sürede rahatlatan ve ağrısını gideren bir uygulamadır.

X
Sohbete Başla
Hemen Ara
Yol Tarifi Al