0224 224 85 85 info@mukaddesozcan.com Pzt - Cmt: 9.00 - 19.00

Uçuk

Uçuğu oluşturan Herpes virüsü deride ağrılı, içi su dolu kabarcıklara neden olur. Bu enfeksiyon virüsün tipine göre en çok ağız ve burun çevresinde veya cinsel bölgede oluşur. Bazı kişilerde sık sık tekrarlayabilir. Kronik hastalığı olanlarda ve yeni doğanlarda ise ciddi seyreder.

Herpes virüs Tip 1
Tip1 virüsü denen tür en çok ağız çevresinde uçuğa neden olur. Birçok kişi virüsü küçükken alır. Virüs genellikle aile bireyleri veya arkadaşlardan bulaşır. Bulaşma öpme ya da ortak eşya kullanımı ile olur. Kabarcıklar genellikle virüsü taşıyan kişi ile temastan kısa süre sonra dudak, ağız, burun, çene veya yanaklarda gelişir, genellikle bir haftada iyileşir.

Kabarcıklar çeşitli sayıda olabilir. Gelişmesinden önce deride kaşıntı ve hassasiyet olur. Kolaylıkla patlar ve sızıntılı, kabuklu bir hal alır. Bu ilk uçuk sonrası yara tamamen iyileşir ve nadiren iz bırakır. Ancak virüs, sinir hücrelerine yerleşerek orada sessiz bir şekilde bulunmaya devam eder. Bu nedenle vücut direncinin düştüğü bazı durumlarda hastalık tekrarlar. Başka hastalıklar, ateş, güneşe maruz kalma, aşırı yorgunluk, stres, korku, hızlı kilo kaybı ve adet görme uçuğun yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Uçuk yeniden görüldüğünde genellikle ilk görüldüğü yerin yakınında gelişir. Tekrar eden enfeksiyonlar ilkine göre daha hafif seyreder.

Herpes virüs Tip 2
Bu tip virüs, enfeksiyonu taşıyan kişi ile cinsel temas sonrası genital bölgede uçuğa neden olur. İlk kez görüldüğünde ağrılı ve kaşıntılı yara, ateş, kas ağrısı ve idrar yaparken yanmaya neden olur. Bu virüsün neden olduğu uçuk diğer bölgelerde görülebilirse de, genellikle belden aşağıdaki bölgededir. Bu da diğer tip gibi tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir.

Teşhis
Bu virüs enfeksiyonlarının görünümü tipik olduğundan teşhis kolaydır. Ancak bazen enfeksiyon alanından laboratuvar tetkiki için materyal alınabilir veya kanda virüse karşı gelişen antikorlar aranabilir.

Tedavi
Günümüzde bu virüse karşı etkili ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar hem hastalığın iyileşmesini hızlandırmak, hem de tekrarı engellemek için kullanılır. Ancak sinirde yerleşmiş olan virüs ortadan kaldırılamamaktadır.

Korunma
Ağız çevresinde uçuk görüldüğünde başkalarıyla temas ve ortak eşya kullanımı engellenmelidir. Cinsel bölgede uçuk varlığında ilişki sırasında mutlaka kondom kullanılmalıdır. Ancak hastalığın aktif olmadığı dönemlerde de bulaşıcı olabildiği anlaşılmıştır.

X
Sohbete Başla
Hemen Ara
Yol Tarifi Al